فهرست مطالب

نشریه برنامه ریزی و توسعه گردشگری
پیاپی 45 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رحیم حیدری چیانه*، شهریور روستایی، بهنام کیان صفحات 7-25
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر سعی بر آن داشته است تا با تحلیل پژوهش های مربوط به برنامه ریزی و توسعه مقاصد اسلامی، مهم ترین عوامل و مولفه های اثر گذار را به عنوان هدف اصلی مورد شناسایی قرار داده و سپس به ارایه یک اولویت بندی از این عوامل و مولفه ها بپردازد.

    روش شناسی:

     این پژوهش از نوع اسنادی بوده و به لحاظ روش شناسی یک پژوهش کیفی مروری است. جامعه آماری شامل مقالات در دسترس چاپ شده در مجلات داخلی و خارجی معتبر تا انتهای سال 2022 میلادی و 1401 هجری شمسی می باشد که برای نمونه گیری از پایگاه های علمی داخلی و خارجی استفاده شده است.

    یافته ها

    مهم ترین عوامل و مولفه های تاثیر گذار بر برنامه ریزی و توسعه مقاصد اسلامی و اولویت بندی آنان به ترتیب شامل عوامل چهارگانه زیرساخت وخدمات، دسترسی، محیط و ارتباطات و مولفه های 16 گانه مرتبط با این عوامل می باشند.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     می توان کلیات پیشنهادی برای برنامه ریزی و توسعه مقاصد اسلامی را شامل تشکیل یک کارگروه برنامه ریزی، شناخت وضع موجود، تنظیم جهت حرکت، شناسایی اقدامات مورد نیاز و پیاده سازی آنها و اندازه گیری پیشرفت کار و مداومت تا رسیدن به هدف برنامه ریزی در نظر گرفت.

    نوآوری و اصالت:

     در مقایسه با مطالعات گذشه، اتخاذ رویکرد فرا تحلیلی ضمن شکل دهی ایده های جدید برای برنامه ریزی مطلوب، می تواند به عنوان راهنمای عمل به مدیران، پژوهشگران و... کمک نماید تا چشم انداز مناسبی از این بازار رو به رشد داشته باشند.

    کلیدواژگان: گردشگری اسلامی، مقصد گردشگری، برنامه ریزی، توسعه، عوامل و مولفه ها
  • بهار بیشمی*، کوشا وحدتی صفحات 27-50
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر سعی دارد گامی جهت روشن ترشدن مفهوم برند مکان گردشگری برداشته و با بررسی سیر تحول آن در مطالعات، به شناسایی ابعاد و مولفه های موثر آن بپردازد. هدف کلی ارایه زمینه و مبانی نظری برند مکان گردشگری در قالب مدلی مفهوم پردازی شده از طریق تجزیه و تحلیل ادبیات نظری این حوزه است.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از روش فراتحلیل و رویکرد ساختاری تفسیری بهره گرفته است. علی رغم گستردگی ادبیات نظری، در خصوص مولفه های موثر برند گردشگری هنوز اجماع وجود ندارد. این پژوهش، دوره زمانی 2021-1999 را برای بررسی سیر تحول این موضوع انتخاب کرده است.

    یافته ها

    در این دوره، با تحول مفهوم این پدیده، شاهد حرکت پرشتاب آن از حالت تک بعدی، مبتنی بر ابعاد بصری و ملموس، به سمت مفهومی چندبعدی، میان رشته ای، تعاملی و مشارکتی هستیم. در این روند، ماهیت برند مکان از ابزاری جهت بازاریابی به رویکردی جهت مواجهه با ابعاد مختلف مدیریت مکان تغییر پیدا کرده است. در بخش دوم پژوهش با استفاده از پرسش نامه خبره محور به شناسایی 21 مولفه موثر در برند گردشگری پرداختیم و از میان آن ها هشت مولفه مهم به زعم خبرگان شناسایی و سطح بندی گردید.

    نتیجه گیری

    عوامل شناسایی شده شامل 1- جایگاه شهر در عرصه بین الملل 2- تصورات مردم درباره کالبد و موقعیت مکانی شهر 3-فرصت های متصور اقتصادی و اجتماعی 4- جذابیت و امکانات توریستی 5- زیرساخت و بسترسازی برند 6- مداخله گری و حمایت دولت 7- معرفی و تبلیغات برند گردشگری و 8- ایجاد موقعیت ها و رویدادهای جذاب و متنوع برای گردشگران است.

    نوآوری و اصالت:

     تحقیق حاضر جهت پرکردن خلا مطالعات پیشین و با بررسی و ارایه تصویر برند گردشگری توانست، ضرورت ایجاد یک برند قدرتمند گردشگری را به عنوان ایجاد یک تصویر مثبت به یک مزیت رقابتی ویژه در دنیای امروز معرفی نماید. از این رو برندسازی را می توان شناسایی مزیت رقابتی پایدار و تبدیل آن به یک هویت رقابتی مطلوب دانست.

    کلیدواژگان: فرا تحلیل، مدل ساختاری، برند گردشگری، برند مقصد
  • زهرا ترابی، سعید سعیدا اردکانی*، سید حسن حاتمی نسب صفحات 51-85
    زمینه و هدف

    با توجه به کمبود مطالعات نظری در حیطه چیستی صلاحیت حرفه ای بازاریابی گردشگری، در این مقاله به بررسی تاملی آینده پژوهانه در صلاحیت حرفه ای بازاریابی گردشگری با نگاهی بر توسعه پایدار پرداخته شده است.

    روش شناسی:

     داده های مورد نیاز از دو بخش ادبیات پژوهش به منظور شناسایی شاخص های صلاحیت حرفه ای (بازاریابی) گردشگری و نیز نظرات 9 تن از مدیران ارشد سازمان های دولتی و شرکت های معتبر گردشگری برای شناسایی ساختار بومی شاخص ها گرداوری گردید. برای شناسایی شاخص ها، از ابزار تحلیل محتوای استقرایی و به منظور ارایه مدل بومی از ابزار تحلیل مضمون در نرم افزار مکس کیو دی ای استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که صلاحیت حرفه ای فعالان در صنعت گردشگری را می توان مبتنی بر 88 شاخص مهارتی، دانشی، ویژگی های شخصیتی، نگرشی، انگیزشی و عمومی مورد ارزیابی قرار داد. همچنین نتایج نشان دادند که نظام صلاحیت حرفه ای بازاریابی گردشگری کشور در بردارنده شش بعد مهارت ها، دانش و اطلاعات، شاخص های رفتاری، شایستگی های عام، قابلیت های مدیریتی و عوامل افزاینده کمکی بوده است.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     صنعت گردشگری و بازاریابی گردشگری عملا بدون وجود افرادی که توانمند در نشان دادن انعطاف رفتاری بوده و سطح اعتمادبه نفس و خلاقیت بالایی داشته باشند قادر نخواهد بود تا بر رفتارها و تصمیمات مشتریان اثرگذار باشد. ضمن این که توانمندی رهبری به وجود قابلیت های کاریزماتیک در فرد اشاره داشته و عملا وجود چنین قابلیت ها و ویژگی هایی به معنای توانمندی در اثرگذاری عمیق بر دیگران می باشد.

    نوآوری و اصالت: 

    مساله صلاحیت حرفه ای در صنعت گردشگری امری به شدت حیاتی محسوب می گردد. علی رغم این اهمیت، بررسی ها نشان می دهد که توجه نظری چندانی به مساله صلاحیت حرفه ای بازاریابی گردشگری و شاخص های موثر سنجش چنین صلاحیتی در کشور وجود ندارد که مطالعه حاضر به دنبال رفع این شکاف تحقیقاتی در میان مطالعات داخلی می باشد.

    کلیدواژگان: صلاحیت حرفه ای، تحلیل مضمون، تحلیل محتوای استقرائی، صنعت گردشگری، توسعه پایدار
  • زین العابدین صادقی*، سید عبدالمجید جلائی، علی اصغر عبدالهی، رضا حسینی مزارعی صفحات 87-108
    زمینه و هدف

    این مطالعه به بررسی شبکه فضایی اقتصاد گردشگر استان های ایران و تحلیل شبکه گردشگری در شهرستان های استان کرمان می پردازد.

    روش شناسی: 

    در قسمت تحلیل گردشگری مناطق کشور ایران از روش مدل جاذبه اقتصاد گردشگری با استفاده از مدل های اقتصادسنجی داده های تابلویی استفاده شده است. در شبکه فضایی اقتصاد گردشگری استان کرمان شاخص های شبکه از طریق نرم افزار Ucinet  استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل استان های ایران و شهرستان های استان کرمان می باشد. نمونه آماری در بخش کشوری، بازه زمانی 1398-1390 و در بخش استان کرمان نمونه آماری 1400-1397 می باشد.

    یافته ها

    هرچه فاصله بین دو مقصد گردشگری بیشتر باشد، قدرت ارتباط اقتصاد گردشگری بیشتر می شود. به دلیل اینکه از لحاظ اقتصادی شهرها برای رشد اندازه خود با شهرهای دیگر رقابت می کنند. به عبارت دیگر هرچه فاصله بیشتر باشد، شهر برای اینکه بتواند به صورت مستقل نیازهای ساکنان و گردشگران تامین کند، نیازمند سرمایه گذاری بیشتر و همچنین قدرت ارتباط اقتصادی گردشگری بالاتر است. شهرستان های کرمان، جیرفت، کهنوج و رفسنجان دارای بیشترین مرکزیت بینابینی می باشند. به عبارت دیگر مقاصدی که دارای مرکزیت بینابینی بالاتری باشند، می توانند به عنوان پل ارتباطی یک مقصد با مقصد دیگر عمل کنند و در نتیجه هم باعث پیشرفت خود و هم موجب توسعه مقاصد دیگر شوند.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     براساس یافته های تحقیق هرچه فاصله بین دو مقصد گردشگری بیشتر باشد، قدرت ارتباط اقتصاد گردشگری بیشتر می شود. شهرستان های کرمان، سیرجان، رفسنجان، جیرفت و بم به عنوان گره های هسته دارای پرستیژ کنشگر بالاتری می باشد. چون متغیرهای شامل بوم گردی، جاذبه های گردشگری و تعداد بازدیدکنندگان به عنوان مرکز شبکه هستند؛ به مدیران استان توصیه می شود که توسعه بوم گردی در تمام مناطق استان کرمان مد نظر قرار دهند. از این رو سازمان های مرتبط با گردشگری، با توجه به تاثیر بالای جاذبه های گردشگری زمینه را برای معرفی و شناساندن جاذبه های گردشگری استان به صورت ملی و بین المللی فراهم کنند.

    نوآوری و اصالت:

     نوآوری این مطالعه برآورد مدل جاذبه گردشگری برای استان های ایران و استفاده از تحلیل شبکه در شبکه فضایی اقتصاد گردشگری استان کرمان می باشد.

    کلیدواژگان: اقتصاد شبکه، اقتصاد گردشگری، مدل جاذبه گردشگری
  • سینا احمدپورکاسگری، حسنعلی آقاجانی*، سامره شجاعی، مجید اشرفی صفحات 109-130
    زمینه و هدف

    کسب وکار تجارت الکترونیکی به عنوان استراتژی مهم شرکت های قرن بیست و یک در حوزه گردشگری می باشد که علاوه بر ایجاد روابط قوی با مشتریان فعلی، به دنبال جذب هرچه بیشتر مشتریان در محیط پویا و پیچیده امروز بازار است.هدف از این مطالعه ارایه مدل مفهومی کسب وکارهای تجارت الکترونیک در حوزه گردشگری است. شاخص های این مطالعه با استفاده از روش فراترکیب مشخص شدند.

    روش شناسی:

      از روش فراترکیب به منظور جمع آوری داده های مورد نیاز بهره گرفته شدو جامعه مورد مطالعه پایگاه های داده الکترونیکی بوده است. جامعه نمونه تحقیق در پژوهش حاضر منابع علمی از سال 2000 تا 2020 می باشند. مقدار شاخص کاپا برابر با 712/ 0 است و مقالات استخراج شده و مورد تحلیل قرار گرفته از طریق روش فراترکیب از سطح پایایی قابل ملاحظه و خوبی برخوردار هستند برای انجام روش فراترکیب از روش هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو استفاده شده است.

    یافته ها

    در این مطالعه تعداد شش معیار ارتباط با مشتری، شبکه (سخت افزار)، شبکه (نرم افزار)، کارایی کسب وکار، محتوا (رفتار کارکنان) و ساختار تجاری مشخص شده اند و در این میان تعداد 29 معیار به عنوان معیار فرعی معرفی گردیدند.

    نتیجه گیری و پیشنهادات : 

    به مدیران و کاربران دنیای واقعی توصیه شده است که به منظور توسعه کسب وکارهای تجارت الکترونیک در حوزه گردشگری باید به 6 مقوله اصلی ارتباط با مشتری، شبکه سخت افزار، شبکه نرم افزار ،عملکرد کسب وکار، رفتار کارمندان، الگوی تجاری و متغیر ها فرعی مرتبط با آن ها باید توجه کنند.

    نوآوری و اصالت: 

    مولفه های جدید استخراج شده کسب وکارهای تجارت الکترونیک گردشگری در منطقه شمال کشور و مقوله بندی کدها برای تحلیل و تفسیر نهایی به روش فرا ترکیب و ارایه مدل مفهومی از نوآوری های تحقیق می باشند.

    کلیدواژگان: تجارت الکترونیک، کسب و کارالکترونیک، خدمات گردشگری، فراترکیب
  • محبوبه عابدی سماکوش*، مرتضی دوستی صفحات 131-151
    زمینه و هدف

    با توجه به کنجکاوی گردشگران مدرن برای درک مفاهیم جدید و فواید مثبتی که در بطن گردشگری ورزشی در تغییر نگاه صرفا مادی و جسمانی به بعد روحانی وجود دارد و تاثیرگذاری بسیار بالایی که در کیفیتزندگی گردشگران دارد پژوهشگر بر آن شد تا به بررسی نقش گردشگری ورزشی در معنویت بپردازد.روش شناسی: ابزار پژوهش، پرسش نامه تعدیل یافته شفیعا و صباغ پور آذریان (1395) بوده است. جامعه آماری پژوهش کلیه گردشگران ورزشی فعال و غیرفعال بودند و تعداد نمونه آماری 365 نفر بود. پرسش نامه از روایی صوریی و محتوایی و پایایی(89/0) قابل قبول برخوردار بوده است. تجزیه و تحلیل آماری داده های این پژوهش در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی انجام شده است. از روش های آمار توصیفی در دسته بندی و خلاصه کردن داده ها، تدوین نمودار و جداول فراوانی استفاده شده است و برای تحلیل استنباطی داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار  AMOS  و  SPSS انجام گردید.

    یافته ها

    گردشگری ورزشی در کلیه ابعاد معنویت شامل رسیدن به معنا(85/0)، رسیدن به تعالی(0/1) و درک متقابل(05/1) تاثیر معناداری دارد.نتیجه گیری و پیشنهادات: این پژوهش در نظر دارد از نگاه صرفا اقتصادی به گردشگری کاسته شود و به سایر ابعاد نظیر معنویت که یک تجربه انسانی برای برقرار ارتباط که زاییده تعقل و تفکر است، بیشتر مورد توجه قرار گیرد.نوآوری و اصالت: مقاله حاصل کار پژوهشی در مقطع پسادکتری بوده که پیشنهاداتی برای توسعه گردشگری ورزشی با توجه به ابعاد معنویت ارایه گردید.

    کلیدواژگان: گردشگری ورزشی، معنویت، رسیدن به تعالی، درک متقابل، رسیدن به معنا
  • محمدرضا اخوان انوری*، کامیار رئیسی فر صفحات 153-171
    زمینه و هدف

    از آنجایی که گردشگری، یکی از صنایع بزرگ و مهم در اقتصاد به شمار می رود، لذا هر گونه تلاش اثربخش در جهت افزایش رضایت گردشگران و ایجاد نیات رفتاری مثبت در آن ها، سهم به‏سزایی در رونق اقتصاد این صنعت خواهد داشت. نیات رفتاری بازدیدکنندگان از مقاصد گردشگری، به عنوان پیش‏بینی کننده رفتارهای آتی بازدیدکنندگان، متغیر مهمی در ادبیات گردشگری محسوب می‏شود. لذا بررسی عوامل موثر بر آن می‏تواند بر ارتقای عملکرد شرکت‏های فعال در صنعت گردشگری و تحقق اهداف آن ها موثر باشد. بنابراین، تحقیق حاضر به بررسی ارتباط میان کیفیت تجربه، ارزش ادراک شده و رضایت گردشگر با نیات رفتاری گردشگران می پردازد.

    روش شناسی:

     تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی است که با بهره ‏گیری از روش مدل سازی معادلات ساختاری مبتنی بر حداقل مربعات جزیی و با استفاده از نرم افزار Smart-PLS 3 و بر اساس داده های به دست آمده از توزیع پرسش نامه‏های معتبر در بین تعداد 291 نفر از بازدیدکنندگان یکی از موزه های شهر تهران انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق حاکی از آن است که میان کیفیت تجربه گردشگر و رضایت وی رابطه معناداری با شدت متوسط وجود دارد. همچنین، میان ارزش ادراک شده توسط گردشگر و رضایت وی رابطه معناداری با شدت کم برقرار است و در نهایت میان رضایت گردشگر و نیات رفتاری وی نیز رابطه معناداری با شدت زیاد وجود دارد.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     با توجه به یافته های تحقیق، توجه فعالان صنعت گردشگری و مدیران موزه‏ها به ایجاد تجربه ‏هایی متنوع و مطابق با انتظارات بازدیدکنندگان می‏تواند رضایت آن ها را در پی داشته و نیات رفتاری‏شان را در جهت بازدید مجدد و یا توصیه دیگران به بازدید از مقصد گردشگری، سوق دهد. رضایت نیز از سویی تابع تجربه گردشگر و ارزشی است که او از دریافت خدمت گردشگری ادراک می‏کند، و از سوی دیگر، می‏تواند بر نیات رفتاری وی اثرگذار باشد. لذا هدف افزایش رضایت گردشگر با عطف توجه به بالا بردن کیفیت تجربه و بهبود ارزش ادراک‏شده محقق خواهد شد، که آن نیز به نوبه خود نیات رفتاری مثبت بازدیدکنندگان از مقاصد گردشگری را به دنبال خواهد داشت.

    نوآوری و اصالت:

     از جمله موارد نوآوری تحقیق حاضر می توان به بررسی ارتباط میان کیفیت تجربه، ارزش ادراک شده و رضایت با نیات رفتاری در میان بازدیدکنندگان موزه ها اشاره داشت.

    کلیدواژگان: گردشگری، نیات رفتاری، کیفیت تجربه، رضایتمندی، مدلسازی معادلات ساختاری (SEM)
  • سید محمدتقی میردامادنجف آبادی، علی اصغر شالبافیان* صفحات 173-213
    زمینه و هدف

    جاذبه های تاریخی و فرهنگی، شکلی از ثروت ملی هستند که بعد از اختصاص کاربری مناسب تبدیل به تیره ای از تاسیسات گردشگری شده و توسط افراد واجد صلاحیت قابل بهره برداری می باشد. این منابع باارزش مانند سایر منابع عظیم ایران نیازمند مدیریت هدفمند و برنامه ریزی شده هستند. اهداف سرمایه گذاران و بهره برداران گونه های مختلف زیرساخت های گردشگری، در فرآیند مدیریت آن ها کاملا تعیین کننده بوده و در مورد آثار و ابنیه تاریخی و فرهنگی نیز، مستقیما روی فرآیند احیا، مرمت، نگهداری و معرفی خرده فرهنگ های بومی اثرگذار است. لذا، در این پژوهش بر آن شدیم که به بررسی طیف کامل اهداف و رویکردهای قابل اتخاذ، بپردازیم.

    روش شناسی:

     از این رو، 15 نفر از خبرگان صنعت شناسایی شدند و داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری و با استفاده از نرم افزار مکس کیو دی ای آنالیتیکس 2018، بر اساس منطق روش تحلیل مضمون، مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد که اهداف متقاضیان بهره برداری (سرمایه گذاری) از تاسیسات گردشگری (ابنیه تاریخی و فرهنگی) در سه تم (مقوله) عمده شامل: اهداف اقتصادی، اهداف فرهنگی و اهداف پایداری، دسته بندی می شوند. هریک از این اهداف نیز، از طریق رویکردهای متنوعی که در خلال تحقیق به آن ها اشاره شده است، قابل دست یابی می باشند.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     بنا بر یافته های حاصل از مصاحبه های صورت گرفته، اهداف پایداری مهم تر از سایر اهداف بوده و وزن بیشتری را در اظهارات کارشناسان به خود اختصاص داده است. این اهداف به سبب غنای شکل گیری می تواند جامع ترین حالت برای یک بهره بردار باشد و چه بسا که بتوان در دل موضوع پایداری، اهداف فرهنگی و اقتصادی را نیز یافت.

    نوآوری و اصالت:

     در این تحقیق، در شیوه نوینی که برای ارزیابی اهداف بهره بردار ارایه شد، چنانچه عملکرد بهره بردار با اهداف ترسیم شده، درصدی از همخوانی نسبی را داشته باشد، جهت تمدید قرارداد با بهره بردار موفق، به صلاح دید سازمان و صندوق احیا، به عنوان عامل مشوق، تسهیلاتی در نظر گرفته شود. ترسیم و جایگذاری اهداف در بازه زمانی قرارداد، توسط سازمان یا صندوق، می تواند به این صورت باشد که اهداف سهل الوصول تر (اقتصادی و فرهنگی) در ابتدا و اهداف پیچیده تر (اهداف پایداری) در انتهای بازه زمانی قرارداد در نظر گرفته شوند؛ چراکه اهداف پیچیده تر معمولا ترکیبی از اهداف ابتدایی را در دل خود دارند.

    کلیدواژگان: اهداف متقاضیان، بهره برداری، تاسیسات گردشگری، ابنیه تاریخی و فرهنگی
|
  • Rahim Heydari Chianeh *, Shahrivar Roostaei, Behnam Kian Pages 7-25
    Context and Purpose

    the objective of this study is to identify, identify, and prioritize the most important factors and components for planning and developing Islamic destinations by examining and reviewing research conducted in this area using a qualitative meta-analysis approach. A secondary objective of this study is also to provide a conceptual model for the process of Islamic destination planning and development.

    Design/methodology/approach:

     This study is a documentary research, and by its methodological approach, it belongs to the category of qualitative research. The statistical population included all available articles published in Persian and English journals until the end of 2022 and 1401 AH and relevant scientific databases were used for sampling.

    Findings

    The most important factors that affect the planning and development of Islamic destinations and their prioritization include the four factors of services, access, environment and communication and 16 components related to these factors.

    Conclusion

    it is possible to generalize the proposed process for planning and development of Islamic destinations, including the formation of an inclusive planning task force, the collection of evidence and recognition of the existing situation, the determination of the direction of movement for the destination, the identification of the necessary actions and their implementation, and finally the measurement of the progress of the work and further achievement of the planning goal.

    Originality/value: 

    Compared to previous studies, applying a meta-analytical approach while forming new ideas for optimal planning can help managers, researchers, etc. to have a proper vision of this growing market as a practical guide.

    Keywords: Islamic tourism, Tourism Destination, Planning, Development, Factors, Components
  • Bahar Beishami *, Koosha Vahdati Pages 27-50
    Context and Purpose

    The present research aims to clarify the concept of tourism place branding by examining its evolution in previous studies and identifying its effective dimensions and components. The general objective of this study is to provide a theoretical background for tourism place branding in the form of a conceptual model by analyzing the theoretical literature in this field.

    Design/methodology/approach: 

    This research employs a meta-analysis method and a structural-interpretive approach. Despite the extensive theoretical literature, there is no consensus on the effective components of tourism place branding. Therefore, this research has chosen the period of 1999-2021 to examine the evolution of this issue.

    Findings

    During this period, a rapid movement of the concept of tourism branding has taken place from a one-dimensional, visually, and tangibly-based approach towards a multidimensional, interdisciplinary, interactive, and participatory concept. In this process, the nature of place branding has changed from a marketing tool to an approach for dealing with various dimensions of place management. In the second part of the research, 21 effective components of tourism branding were identified using an expert-oriented questionnaire, and eight important components were categorized according to experts' opinions.

    Conclusion

    The identified factors include: 1- The position of the city in the international arena, 2- People's perceptions about the body and location of the city, 3- Perceived economic and social opportunities, 4- Tourist attractions and facilities, 5- Brand infrastructure and foundation, 6- Government intervention and support, 7- Tourism brand introduction and advertising, and 8- Creation of attractive and diverse situations and events for tourists.

    Originality/value: 

    This research fills the gap in previous studies and by presenting a picture of tourism branding, it highlights the necessity of creating a powerful tourism brand as a competitive advantage in today's world. Therefore, branding can be identified as a sustainable competitive advantage and transformed into a desirable competitive identity.

    Keywords: Meta-Analysis, Tourism Brand, Interpretive Structural Modeling (ISM) Approach, Destination Branding
  • Zahra Torabi, Saeid Saeida Ardekani *, Seyed Hassan Hataminasab Pages 51-85
    Context and Purpose

    Considering the lack of theoretical studies in the field of tourism marketing professional competence, the present study has discussed a future-oriented reflection on tourism marketing professional competence with a view to sustainable development.

    Design/methodology/approach: 

    The required data were collected from two parts of the research literature to identify the indicators of professional qualification (marketing) of tourism, as well as the opinions of nine senior managers of government organizations and reputable tourism companies to identify the local structure of the indicators. In order to identify the indicators, the inductive content analysis tool was used, and to present the native model, the theme analysis tool was used in the Max QDA software.

    Findings

    The findings of the study showed that the professional competence of tourism industry activists can be evaluated based on 88 skills, knowledge, personality, attitudinal, motivational, and general indicators. Moreover, the results showed that the country's tourism marketing professional qualification system included six dimensions of skills, knowledge and information, behavioral indicators, general competencies, management capabilities, and auxiliary enhancing factors.

    Conclusions

    The tourism industry and tourism marketing will not be able to influence the behavior and decisions of customers without the presence of people who can show behavioral flexibility and have a high level of self-confidence and creativity. In addition, the ability of leadership refers to the existence of charismatic abilities in a person, and the existence of such abilities and characteristics means the ability to deeply influence others.

    Originality/value:

    The issue of professional competence in the tourism industry is considered extremely vital. Despite this importance, the studies show that there is not much theoretical attention to the issue of tourism marketing professional competence and the effective indicators of measuring such competence in the country, and the present study seeks to solve this gap among domestic studies.

    Keywords: Professional competence, theme analysis, inductive content analysis, tourism industry, Sustainable Development
  • Zeinolabedin Sadeghi *, Sayyed Abdolmajid Jalaee, Aliasghar Abdollahi, Reza Hosseini Mazarei Pages 87-108
    Context and Purpose

    This study investigates the spatial network of the tourism economy in urban areas of Iran and analyzes the tourism network in Kerman province.

    Design/methodology/approach: 

    In the analysis of tourism in different regions of Iran, the gravity model of the tourism economy is employed using econometric panel data models. In the spatial network of the tourism economy in Kerman province, network indices are calculated using Ucinet software. The statistical population of this research includes the provinces of Iran and the counties of Kerman province. The statistical samples in the national and Kerman province sections are from 2011 to 2018 and 2018 to 2021, respectively.

    Findings

    The findings of the study reveal that the greater the distance between two tourist destinations, the stronger the economic connection in tourism becomes. This is because cities compete with each other economically to sustain their growth. In other words, the longer the distance, the more investment and higher economic connectivity a city requires to independently meet the needs of its residents and tourists. The cities of Kerman, Sirjan, Rafsanjan, Jiroft, and Bam, as core nodes, have a higher level of influential prestige and a greater impact on indicators compared to dependent nodes. They can act as core nodes and contribute to the progress and increased collaboration with neighboring cities.

    Conclusion

    Given that variables such as ecotourism, tourist attractions, and visitor numbers are central to the network, provincial managers are advised to prioritize the development of ecotourism in all areas of Kerman province. Therefore, relevant tourism organizations should create opportunities for promoting and introducing the tourist attractions of the province nationally and internationally, considering the significant impact of tourist attractions.

    Originality/value: 

    One of the originalities of this study is the estimation of the gravity model of tourism for urban areas in Iran and the utilization of network analysis in the spatial network of the tourism economy in Kerman province.

    Keywords: Network economics, Tourism economy, Gravity model of tourism
  • Sina Ahmadpour Kasegarie, Hassanali Aghajani *, Samereh Shojaei, Majid Ashrafi Pages 109-130
    Context and Purpose

    E-business has branched off the important work models of the twenty-first century that, in addition to building strong relationships with current customers, seek to attract more and more customers in today's dynamic and complex market environment. The purpose of this study is to provide a conceptual framework for e-commerce businesses in the field of tourism. The indicators of this study are combined using the meta-synthesis method.

    Design/methodology/approach: 

    The meta-synthesis method was used to collect the required data. The study population was electronic databases. The research sample population in the present research included scientific sources from 2000 to 2020. The value of the Kappa index was equal to 0.712 and the articles extracted and analyzed through the hyper-combined method had a considerable and good level of reliability. The seven-step method of Sandlowski and Barroso was used to perform the meta-synthesis method.

    Findings

    In this study, six criteria (customer relationship, hardware network, software network, business efficiency, content (employee behavior), and business structure) have been identified, among which 29 sub-criteria were introduced as well.

    Conclusion

    Real-world managers and users have been advised to develop e-commerce businesses in the field of tourism; besides focusing on six main categories including customer relationship, hardware network, software network, business performance, employee behavior, business model, and variables, they should pay attention to related sub-sections.

    Originality/value:

     The extracted new components of tourism e-commerce businesses in the northern region of the country and the categorization of codes for the final analysis and interpretation in the meta-combination method and presenting a conceptual model are innovations of this research.

    Keywords: E-commerce, Electronic Business, Tourism Services, Meta- Synthesis Method
  • Mahbobe Abedi *, Morteza Doosti Pages 131-151
    Context and Purpose

    Due to the curiosity of new tourists to understand the new concepts and positive benefits and their impact on the tourists' life quality, the researcher decided to study the role of sports tourism in spirituality.

    Design/methodology/approach: 

    The research tool was Shafi'a and Sabbaghpour Azarian’s (2016) modified questionnaire through which information was received online from virtual networks. The statistical population of the study was all active and inactive sports tourists and the statistical sample included 365 people. The questionnaire had acceptable face and content validity and acceptable reliability (0.89). Statistical analysis of the data of this research was done at two levels of descriptive and inferential statistics. Descriptive statistical methods were used in classifying and summarizing data and compiling graphs and tables, and for inferential analysis of data, structural equation modeling was performed using AMOS and SPSS software.

    Findings

    The results show that sports tourism has a significant effect on all dimensions of spirituality, including reaching meaning (0.85), achieving excellence (0.1), and mutual understanding (1.05). This study intends to reduce the purely "economic" view of tourism and pay more attention to other dimensions such as spirituality, which is a human experience for communication that is born of reason and thinking.

    Conclusion

    In this regard, suggestions for the development of sports tourism concerning it were presented to the dimensions of spirituality.

    Originality/value: 

    The article is the result of a post-doctoral research work in which suggestions were presented for the development of sports tourism with regard to the dimensions of spirituality.

    Keywords: sports tourism, Spirituality, Excellence, Mutual Understanding, Achieving Meaning
  • MohammadReza Akhavan Anvari *, Kamyar Raissifar Pages 153-171
    Context and Purpose

    Since tourism is considered an important industry of the economy, any effective efforts to increase tourists’ satisfaction and create positive behavioral intentions will contribute significantly to the economic prosperity of this industry. The visitors’ behavioral intentions to tourism destinations, as a predictor of visitors’ future behavior, is considered an important variable in tourism literature. Therefore, investigating the factors affecting it can help improve the tourism industry and realize its goals. This research aims to investigate the relationship between experience quality, perceived value, satisfaction, and behavioral intentions of tourists.

    Design/methodology/approach: 

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive in terms of data collection, which was accomplished through the structural equation modeling method based on partial least squares with the help of Smart-PLS 3 software. Data was gathered from 291 visitors in one of Tehran’s museums using a valid questionnaire.

    Findings

    The findings of this study indicate that there is a significant relationship between tourists’ experience quality and their satisfaction with moderate intensity. Moreover, a significant low-intensity relationship can be observed between the perceived value of tourists and their satisfaction. Finally, there is a strong relationship between tourist satisfaction and behavioral intentions.

    Conclusion

    Based on research findings, the attention of tourism industry practitioners and museum managers to creating diverse experiences in accordance with visitors’ expectations can lead to their behavioral intentions towards revisiting or recommending others to visit tourist destinations. Satisfaction, on the one hand, is a function of tourists’ experience and their perceived value of tourism service, and on the other hand, can affect their behavioral intentions. Therefore, the objective of increasing tourist satisfaction can be achieved by increasing experience quality and improving perceived value, which in turn will lead to positive behavioral intentions of visitors to tourist destinations.

    Originality/value: 

    The main originality of this study is the investigation of the relationship between experience quality, perceived value, satisfaction, and behavioral intentions of museum visitors.

    Keywords: Tourism, Behavioral Intentions, Experience quality, satisfaction, SEM
  • SEYED MOHAMADTAQI MIRDAMAD NAJAF ABADI, AliAsghar Shalbafian * Pages 173-213
    Context and Purpose

    Historical and cultural attractions are a kind of national wealth, which becomes a type of tourist facility after appropriate use and can be exploited by qualified people. These valuable resources, like other huge resources of Iran, need targeted and planned management. The goals of investors and users of different types of tourism infrastructures are completely decisive in their management process, and in the case of historical and cultural works and buildings, it directly affects the process of revitalization, restoration, maintenance, and introduction of local subcultures. Therefore, this research aims to investigate the full range of goals and approaches that can be adopted.

    Design/methodology/approach:

     To fulfill the goal of the study, 15 industry experts were identified as participants. Data was collected through semi-structured interviews and analyzed using Max QDA Analytics 2018 software, based on the logic of the thematic analysis method.

    Findings

    The results of the research showed that the goals of the applicants for exploitation (investment) of tourism facilities (historical and cultural buildings) are categorized into three main themes (categories), including economic goals, cultural goals, and sustainability goals. Each of these goals can be achieved through various approaches that are mentioned in the research.

    Conclusion

    The findings of the study revealed that the goals of the applicants for exploitation (investment) of tourism facilities (historical and cultural buildings) are categorized into three main themes (categories), including economic, cultural, and sustainability goals, each of which can be achieved through various approaches mentioned in the study.

    Originality/value: 

    In this research, in the new method that was presented to evaluate the operator's goals, if the operator's performance has a percentage of relative agreement with the outlined goals, to extend the contract with the successful operator, at the discretion of the organization and the rehabilitation fund, facilities should be considered as the incentive factors. Drawing and placing goals in the contract period by the organization or fund can be done in such a way that easier goals (economic and cultural) are considered at the beginning and more complex goals (sustainability goals) are considered at the end of the period; because more complex goals usually have a combination of elementary goals in their hearts.

    Keywords: applicant goals, operation, Tourism facilities, cultural, historical buildings